sábado, 21 de octubre de 2017

DE 1652 A 2017



Què tenen en comú 1652, 1714, 1844, 1924-5, 1934, 1938 i 2017?

En tots aquests anys, poc o molt, han estat retallades o suprimides les institucions d’autogovern o lleis pròpies de Catalunya.

I potser podíem haver afegit 1874 moment en el qual es van prendre mesures polítiques que van impedir el desenvolupament futur d’aquest autogovern (i de moltes més iniciatives polítiques).

Queda clar que la relació de Catalunya amb Espanya o la resta d’Espanya (cadascú que esculli) és un tema conflictiu des de fa més de 350 anys.

Queda clar que les retallades de l’autogovern han anat acompanyades de retallades en les llibertats del conjunt d’Espanya i l’ascens de governs o règims autoritaris i conservadors .

En l’última, 2017, la novetat és que trobem al PSOE en el costat espanyolista. 



Gairebé cada generació ha conegut una agressió espanyolista a l’autogovern català. Ja tenim la nostra.

1ª Postdata (2 de novembre de 2017)



Sempre s’ha dit que els principis de la democràcia actual eren les idees de la Il·lustració, i es concretava en Montesquieu, i la seva divisió de poders, Voltaire, i la seva tolerància i defensa de les llibertats, i Rousseau, i el seu contracte social, base del constitucionalisme.

Doncs bé, l’espanyolisme identitari es va carregar Rousseau quan va negar la possibilitat d’un col·lectiu de renegociar el contracte social, que ha de permetre a la població de Catalunya escollir el país en el que vol viure.

Es va carregar Montesquieu en posar les institucions judicials al servei de l’executiu. Els tribunals neguen evidències com ara que l’1 d’octubre no van haver agressions policials, i fan  tot el que convé al govern de Madrid. De fet, des de la composició del Tribunal Constitucional a partir del 2006 vivim en una situació d’excepcionalitat judicial.

I s’estan carregant Voltaire. Utilitzen figures jurídiques d’excepció per empresonar, multar i callar ideologies, opinions, accions polítiques pacífiques: un govern escollit democràticament a la presó, els jordis...

Si continua la revolta catalana, el següent pas és Locke. Tornarem a veure (potser ja ho estem veient) l’arbitrarietat de l’Estat. El dret diví justificava l’arbitrarietat del monarca absolut. L’origen gairebé diví de la nació espanyola (en qualsevol cas al marge de la voluntat dels seus membres) justificarà qualsevol acció, de forces policials o parapolicials tolerades.

Em temo que les apel·lacions a les persones demòcrates d’Espanya és inútil. De fet, l’aparell jurídic que s’utilitza per la repressió a l’independentisme català és de l’època de la lluita contra ETA. Érem pocs els contraris a la Llei de Partits, l’Audiència Nacional, etc.  Ja dèiem que era un tema de democràcia, que es podia tornar contra d’altres persones i col·lectius.

Europa? La mateixa Europa que assisteix al genocidi sirià es molestarà en el que passa a Catalunya? Bona part de les classes mitjanes ara s’adona del caràcter de la UE.

Les institucions són líquides, i els cops d’estat també. Ara, ni a Amèrica Llatina es treuen els tancs. Això que passa des del 2006 és un cop d’Estat disfressat de legalitat, impulsat pel Partit Gurtelar, recolzat pel recanvi prefabricat per si cal (Ciudadanos) i pel PSOE. 

Una portada de l'ABC val més que mil paraules

Si us plau, totes les persones que esteu a favor de la democràcia, entre d’altres mobilitzacions pacífiques, aneu a votar el 21 de desembre. 
Les eleccions han estat convocades de forma il·legítima, d’acord. Recordem el que va passar durant el franquisme, un règim que més il·legítim no podia ser. Les forces de l’oposició van practicar l’entrisme i es van presentar a les eleccions sindicals i ho van intentar a les municipals. Calia aprofitar tots els fronts de lluita i ho van fer amb força èxit. Ara, també cal.



2ª Posdata: todo esto ya lo he vivido, pero a la inversa
(5 de noviembre de 2017)


Anteayer estaba en una manifestación pidiendo la libertad de unos presos políticos, que habían padecido malos tratos en su detención, leves, pero malos tratos en definitiva. Y que no se detuviera a un president de la Generalitat que estaba en una especie de exilio.



Y tuve un déjà vu. Yo esto lo había vivido antes, en 1976 y 1977. Recordé cuando tenía 10 años y mi padre me llevó a las manifestaciones del 1 y 8 de febrero de 1976, o puede que solo a una de ellas. No puedo decir que viera muchas cosas, porque mi padre no me llevó a los lugares donde los grises repartieron a base de bien (com ahora hemos visto el 1 de octubre a los azules), pero recuerdo los gritos, las carreras y esconderme en algún portal.


Y recuerdo aquellos años de la Transición, con un franquismo agonizante y la calle presionando con una gran cantidad de huelgas, manifestaciones i movilizaciones de todo tipo. La represión era dura y violenta, pero cada vez más débil.

Las elecciones de diciembre se pueden parecer mucho a las de junio de 1977 (que luego fueron constituyentes sin haberlo dicho antes), con partidos ilegalizados, como los independentistas, recuentos más que discutibles, etc.

La memoria no es muy fiable, bien lo sabemos los que nos dedicamos a la historia y utilizamos los testimonios como fuente. Puede que me engañe. Tampoco quiero banalizar el franquismo. Es evidente que no nos encontramos en una dictadura, pero en aquellos años de 1976 y 1977 estábamos saliendo de una y dejaba de serlo gradualmente.

Por eso, anteayer me vi como hace 40 o 41 años, pero el sentido de la evolución política es el opuesto al de aquella época. Lo que ocurre hoy se parece cada vez más a lo que pasaba en aquellos años de 1976 y 1977. En aquel momento nos alejábamos del franquismo, hoy nos acercamos.

De hecho, el programa del posfranquismo que cristalizaría en la Alianza Popular de Fraga ya era eso, quedarse en una democracia liberal muy restringida, con grandes limitaciones en derechos y libertades. Sus sucesores lo están consiguiendo.


Lo que está ocurriendo en Cataluña no va de independencia, hace mucho tiempo que va de democracia. Lamentablemente, buena parte de los que tendrían que estar en el bando de la democracia, han optado por el españolismo identitario e intentan justificar lo injustificable, una deriva política autoritaria cada vez más parecida a la turca.

3ª Posdata: La unidad de España vale que nos carguemos la democracia (10 de marzo de 2018)

Ya es definitivo, hemos entrado en una espiral de destrucción de la democracia española. Un juez del Tribunal Supremo se impone a la resolución de un parlamento. ¿Y quien elige a ese juez? De forma indirecta, el Parlamento español. El mismo parlamento que votó en contra de la petición de un referédum legal y pactado que propuso el Parlamento catalán en abril de 2014.

La separación de poderes en España es en este momento un chiste. El respeto a las minorías, otro. El problema es que la mayoría de la población española se ríe. 

La represión política por acciones políticas respaldadas por una mayoría parlamentaria y por movilizaciones políticas pacíficas, continúa. Atención, porque comienzan las depuraciones por razones ideológicas: al juez Vidal no le dejan volver a ejercer por su "falta de lealtad" a la Constitución.

En octubre de 1930, en plena Dictablanda, la presencia de Francesc Macià en Barcelona, procedente del exilio en Bruselas, provocó que un grupo de políticos y sindicalistas catalanes fueran detenidos (Companys, Pestaña, Granier...). 

Imatges, 29 d'octubre de 1930. Presos polítics a la Model. Companys i el seu fill, al centre.
Hace unos meses me parecía que nos acercábamos a 1976. Seguramente que también nos acercamos a 1930, y estamos en una especie de dictablanda. La diferencia es que entonces veníamos de la dictadura y íbamos hacia la democracia. Ahora, el sentido es el opuesto. Por la unidad de España todo vale.

No hay comentarios:

Publicar un comentario